Este evident deja ca vehiculele electrice vor deveni ”main stream” in urmatoarea decada. Semnele sunt foarte clare din partea constructorilor care, an dupa an, ofera modele BEV (battery electric vehicle) din ce in ce mai multe.

Iata o statistica care s-ar putea traduce in modul urmator. Vanzarile de masini electrice in lume, in primul semestru al 2019, a avut o crestere de 92%, ajungand la o valoare de aproximativ 780 000 de unitati vandute (Sursa aici). Ca sa nu fie o cifra goala m-am gandit sa o raportez la numarul total de autovehicule vandute in aceeasi perioada. Cum nu am gasit date oficiale pentru primul semestru al anului trecut, ci pentru intregul an, am impartit cele 77 de milioane de vehicule ce s-ar fi vandut in 2019 la 2 semestre si uite asa concluzionez, cu o anumita rezerva in ceea ce priveste marja de eroare, ca in primul semestru s-au vandut 38,5 milioane. (sursa). Deci statistic, piata autovehiculelor electrice a ajuns la 2% in anul 2019. Personal as zice ca este foarte mult loc de crestere pe viitor.

Iar noi nu facem nota discordanta fata de cursul evolutiei. Iata ca si reprezentantele de la noi din tara au inceput sa puna la bataie pietei din Romania o varietate de modele BEV destul de mare. Alaturi de modelele mai batrane din piata cum ar fi ”Leaf”-ul celor de la Nissan, BMW i3, ”Zoe”-de la Renault sau ”e-Soul”-ul celor de la KIA, se vor alatura in 2020 modele de la marii jucatori din piata cum ar fi: Volkswaggen (e-Up, e-golf si ID3), Audi (e-Tron), Mercedes (EQC), Jaguar (i-Pace), Peugeot (e-208), Skoda (City-go electric, Vision-e) si altii. Si poate cel mai important fapt in ceea ce priveste jucatorii de pe piata nationala, este reprezentat de zvonul legat de deschiderea unui showroom TESLA in Romanica noastra. Din pacate in aceasta privinta ramane dor un zvon.

In ceea ce priveste finantarea unei asemena achizitii, nici firmele de leasing nu stau pe tusa. In general, firmele de leasing ofera conditii mai bune pentru fianantarea autoturismelor BEV iar BT Leasing chiar a avut o promotie de Black Friday care oferea o finantare cu zero costuri  pentru achizitia unor astfel de vehicule.

Asadar, viitorul suna electric!