In data de 26.03.2020, Guvernul Romaniei a aprobat o ordonanta de urgenta ce a vizat in principal ajutorarea populatiei in ceea ce priveste obligatiile lor fiscale fata de institutiile de credit atat bancare cat si nebancare. Acum, fiind si noi personal implicati intr-o asemenea situatie, mi-am propus sa vad care sunt actiunile pe care trebuie sa le urmez pentru a beneficia de un asemenea ajutor. Sau cel putin, la ce sa ma astept sa fac, pana vor aparea normele de aplicare.  Textul ordonantei de urgenta nu l-am gasit pe monitorul official, ci aici. Probabil ca in urmatoarele zile va aparea si pe Monitorul Oficial.

Acum, prima intrebare care s-a nascut in mintea mea … ce conditii trebuie sa indeplinesc pentru a beneficia de suspendarea platilor catre institutia financiara nebancara, parte in contractul nostru de leasing.

Pai, din textul ordonantei rezulta ca trebuie sa avem cel putin o obligatie fata de o societate de finantare, apoi trebuie sa solicitam suspendarea ratelor catre aceasta si probabil ca va trebui sa demonstram faptul ca suferim cumva de efectele Pandemiei Covid-19. In ceele ce urmeaza vom analiza fiecare din cele 3 conditii principale enumerate aici.

Referitor la calitatea celor care solicita suspendarea platii ratelor, prin art. 3 se precizeaza ca debitorii fac o cerere creditorilor pentru suspendarea ratelor. Cum noi suntem o societate cu raspundere limitata care are obligatii fata de o institutie financiara nebancara, ne-am aplecat atentia asupra intrebarii …Ce intelege legiuitorul prin debitor. Raspunsul este oferit de art. 1 litera b) ca fiind persoane fizice, persoane fizice autorizate, intreprinderile individuale, intreprinderile familiale asa cum sunt definite la art.2 lit.g –i) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 44 /2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderi individuale si intreprinderi familiale, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr.182/2016 si intreprinderi mici si mijlocii, denumite in continuare IMM-uri, asa cum sunt definite la art.3 alin.(1) din Legea nr. 346/2004 privind stimularea infiintarii si dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii, cu modificarile si completãrile ulterioare, si institutii financiare nebancare definite de Legea nr. 93/2009 privind institutiile financiare nebancare, cu modificãrile si completãrile ulterioare, incluse in Registrul General, care au calitatea de imprumutati in contractele de credit.

Pentru mine unu, trebuie sa scot din context tot mambo-jumbo-ul juridic, si sa traduc ca sa poata intelege si mintea mea, si am inteles ceva de genul…Debitorii sunt niste persoane, care au calitatea de imprumutati in contractele de credit.

Acum noi fiind „un SRL” , din analiza pe text a ordonantei, nu prea ne calificam, deoarece desi suntem o persoana juridica, nu indeplinim conditia de baza din articolul de mai sus deoarece noi nu avem calitatea de imprumutati intr-un CONTRACT DE CREDIT. In fapt, SRL-ul nostru este parte semnatara intr-un contract de leasing, care din punctul meu de vedere si nu numai al meu, este cu totul si cu totul altceva, care nu seamana nici pe departe cu un contract de credit. Cei care sunt de meserie in ale legilor, va rog muuuult tare …”Prove me wrong”, dar cu argumente.

Si cum aceste IFN-uri nu prea pot oferi contracte de credite, uite ca SRL-ul nostru trebuie sa traga tare, pentru ca nu poate suspenda plata ratelor de leasing…cel putin in forma actuala a ordonantei.

Aceasta scapare, poate se va corecta din condei evident, ca doar am vazut multe din partea parlamentului, …poate prin legea de aprobare a ordonantei de urgenta, sau desi imposibil…poate normele de aplicare care vor urma, vor aduce lumina, asa cum a zis ministrul finantelor aici, sau cum a sustinut Prim-ministrul aici.

Un alt argument care ma indreptateste sa gandesc ca este o scapare, are legatura cu definitia de la litera a) tot din cadrul aceluiasi articol din ordonanata, unde IFN-urile sunt incluse in sfera Creditorilor. Acest lucru probabil ca a fost gandit pentru a include aici si contractele de leasing semnate de aceste IFN-uri impreuna cu societatile comerciale.

Cea de-a doua conditie, pe care trebuie sa o respectam pentru a beneficia de suspendarea platii ratelor, este sa avem o cerere inregistrata la creditor. Aici ordonanta de urgenta a fost mai darnica asupra modalitatii inregistrarii acestei solicitari, deoarece a precizat faptul ca poate fi facuta si sub forma de inscris, trimis prin canale de comunicare electronice de tip e-mail dar si prin telefon. Cu referire la ultimul aspect, creditorii sunt obligati sa inregistreze convorbirea telefonica a debitorului. Asta e…o bataie de cap in plus pentru creditori! Nu-i bai mare, din punctul meu de vedere! Mai mare baiul pentru creditori sa faca procedurile interne pentru trasarea instructiunilor angajatilor proprii cu privire la acest aspect.

Inca un lucru, important pentru a beneficia de suspendarea platii ratelor la banci/IFN-uri are legatura cu momentul initierii cererii. Ordonanta precizeaza prin art. 3 alin. 1, ca termenul pentru initierea acestei cereri trebuie sa fie cel tarziu pana la expirarea situatiei de urgenta. Presedintele tarii a decretat starea de urgenta in data de 16.03.2020 si produce efecte incepand cu data publicarii in Monitorul oficial. Printr-o eficienta extraordinara a autoritatilor noastre, se pare ca decretul a fost publicat in aceeasi zi cand a fost emis, iar avand in vedere ca starea de urgenta dureaza 30 de zile, rezulta ca Joi pe 16.04.2020 este termenul limita pentru inregistrarea  cererilor pentru suspendarea platilor catre creditori.

Asupra ultimei conditii pe care trebuie sa o indeplinim, adica cea din cuprinsul art. 2 alin. 6, care face referire la faptul ca trebuie sa fi fost afectat direct sau indirect de situatia grava generata de pandemia COVID-19…aici nivelul de imprecizie este „generos” as zice. Personal, simt direct ca am fost afectat de criza. E simplu, numarul de contracte de leasing intermediate de noi, a scazut deja de vreo saptamana.

Ca si o concluzie la ce am mestecat eu aici, personal as zice sa avem rabdare cu normele de aplicare! Sper sa aduca lumina si in SRL-ul nostru.

Mult succes voua tuturor!

#StayHome 🏠 & #StaySafe 😷