modifica Ordonanța Guvernului nr. 51/1997 privind operațiunile de leasing si societățile de leasing

Nu cu mult timp în urmă, a trecut prin parlament o propunere de modificare a normei legale care reglementează domeniul serviciilor de leasing in Romania. Pentru cei care doresc să meargă la sursă, vă informăm că în prezentul articol se discută puțintel, ceea ce a fost promulgat prin decretul nr. 301 din 15 Aprilie 2021, adică legea nr. 83/2021 care modifica Ordonanța Guvernului nr. 51/1997 privind operațiunile de leasing si societățile de leasing, republicata în Monitorul oficial al României. Legea are un articol unic cu două alineate.

Pentru cei care au rabdare să parcurgă pe îndelete textul original, îl puteți găsi aici.

Pentru cei care doresc să afle rezumatul normei legale menționate mai sus, vă informăm că s-a mărit la 3 luni perioada de grație pe care societățile de leasing trebuie să o respecte înainte de a iniția rezilierea contractului de leasing. Înainte erau prevăzute doar două luni, ceea acum s-ar putea spune că s-a mărit perioada de grație cu 50%. Personal nu cred că o lună în plus oferă antreprenorilor prea mult loc de joa acă, dar poate că această lună în plus se dovedește a fi foarte importantă pentru anumite persoane. Pe scurt, perioada de grație la achitarea ratelor de leasing s-a stabilit la 3 luni consecutive înainte ca societatea de leasing să fie în drept pentru a rezilia unilateral contractul. Ulterior se stabilesc detalii tehnice vis-a-vis de situația în care se împlinesc cele 3 luni de grație.

A doua, și ultima modificare importantă adusă de legea nr. 83/2021, se referă la introducerea noțiunii de consumator, ca fiind orice persoană fizică sau grup de persoane fizice care are calitatea de utilizator/locatar într-un contract de leasing, și care acționează în scopuri în afara activității sale comerciale. Calitatea de consumator care actioneaza in scopuri personale sau familiale se prezuma si se analizeaza in raport cu contractul care intra sub incidenta prezentei ordonantei, și nu cu intreaga activiate a debitorului.

Marele avantaj al acestui nou concept, rezidă în faptul că acele contracte de leasing nu mai reprezinta titluri executorii pentru acei debitori care au calitatea de consumatori. Practic, prin noile definiții introduse în lege, se mărește baza de clienți și inclusiv baza de bunuri ce pot fi tranzacționate prin intermediul unui contract de leasing. Dacă înainte, finanțarea unei mașini de lux, gen Lambo, cu greu era luată în seamă de societățile de leasing, acum s-a creat cadrul legal pentru ca persoanele juridice să poată achiziționa ”jucării” pentru uzul personal, uz care nu are legătură cu obiectul de activitate.