Ambele tipuri de credit pun la dispozitie fondurile necesare cheltuielilor curente, finantarea stocurilor de marfa si a materiilor prime, plata datoriilor la buget si catre furnizori sau refinantarea altor credite.

Diferenta este data de modul de functionare:

  • linia de credit este legata la contul curent, iar rambursarea se face din incasarile de numerar in contul curent. Limita de credit este de tip revolving, adica orice suma folosita poate fi rambursata si, ulterior, utilizata din nou, iar la scadenta poate fi prelungita. Un alt avantaj al liniei de credit este ca dobanda se calculeaza zilnic numai la suma utilizata.
  • creditul pentru capital de lucru se acorda, de obicei, pentru nevoi punctuale, acoperind o cheltuiala mai mare decat incasarile curente ale companiei. Inca de la inceput, pentru suma imprumutata, se va stabili un grafic de rambursare.

Este recomanda ca mijloacele fixe sa fie finantate prin credite pe termen mediu si lung, deoarece au o perioada de utilizare mai mare de 1 an, in timp ce capitalul circulant se recomanda sa fie finantat prin credite pe termen scurt de tipul liniei de credit.