In contractile de finantare semnate cu bancile, in cazul leasingurilor sau creditelor cu dobanda variabila exista un paragraf in care se mentioneaza ca dobanda se calculeaza in functie de ROBOR, EURIBOR sau LIBOR.

ROBOR, EURIBOR sau LIBOR sunt indici de referinta ai pietelor bancare si reprezinta rata medie a dobanzilor pentru creditele in LEI, EURO, USD si Franci elvetieni (CHF).

Astfel ROBOR vine de la Romanian Interbank Offer Rate si reprezinta rata medie a dobanzii pentru creditele in lei acordate pe piata interbancara si este stabilita de catre B.N.R.

ROBOR se calculeaza zilnic, ca medie aritmetica a ratelor de dobanda afisate de un numar de 10 banci comerciale, selectate potrivit unor criterii de performanta.

EURIBOR sau European Interbank Offered Rate este rata internationala a dobanzii interbancare pentru moneda euro, adica rata de dobanda la care un mare numar de banci isi acorda una alteia credite pentru a-si finanta operatiunile curente.

Daca ROBOR este anuntat de BNR, EURIBOR este anuntat de catre Banca Centrala Europeana (BCE), iar LIBOR, de catre piata interbancara din Londra (London Interbank Offered Rate) pentru celelalte valute.

BNR stabileste opt niveluri ale ROBOR in fiecare zi, dar cele mai folosite dintre aceste sunt ROBOR 1m (la o luna), ROBOR 3m (la trei luni) și ROBOR 6m (la sase luni). Procentelor stabilite pentru tranzactiile interbancare li se adauga in cazul unui credit bancar si marja de risc a bancii.

Bani

Pentru un imprumut in euro, cele mai populare cotatii sunt la trei luni (EURIBOR 3m) sau la sase luni (EURIBOR 6m) la care se adauga marja de risc a bancii.

In general, indicii ROBOR și EURIBOR fluctueaza in functie de mai multe elemente. Unul dintre ele este cresterea cererii de credite din partea clientilor. Acesta crestere, indiferent daca este in lei sau in euro, conduce la cresterea schimbului de lichiditati dintre banci si astfel la cresterea nivelului indicelui ROBOR in cazul imprumuturilor in lei sau a indicelui EURIBOR in cazul imprumuturilor in euro.

Inflatia, dobanda cheie stabilita de BNR sau BCE si nevoia de existenta a unui minim de rezerve (la inițiativa BNR la noi, și BCE la nivel european) contribuie si ele la modificare nivelului acestor indici. Indicele ROBOR, de exemplu, este influentat nu doar de situatia economica din tara ci si de costul necesar refinantarii de la banca centrala (in cazul bancilor comerciale cu capital strain).

Verifica ROBOR – http://www.bnr.ro/ROBID-ROBOR-5672.aspx

Verifica EURIBOR – https://www.emmi-benchmarks.eu/euribor-org/about-euribor.html