Centrala Riscului de Credit – CRC (fosta Centrala Riscurilor Bancare) reprezinta o structura specializata in colectarea, stocarea si centralizarea informatiilor privind expunerea fiecarei persoane declarante din România fata de acei debitori care au beneficiat de credite si/sau angajamente al caror nivel cumulat depaseste suma limita de raportare (20.000 lei), precum ai a informatiilor referitoare la fraudele cu carduri produse de catre posesori.

In Centrala Riscului de Credit – CRC intarzierile sunt clasificate astfel: de tip A – pana in 15 zile; de tip B – intre 16 si 30 de zile; de tip C – intre 31 si 60 de zile; de tip D – intre 61 si 90 de zile; de tip E – peste 90 de zile.

Raportul de Credit este principalul produs al Biroului de Credit, rezultatul prelucrarii de catre sistemul sau informatic a informatiilor primite de la Participanti despre o persoana vizata. Acesta este utilizat de Participanti pentru a cunoaste comportamentul la plata creditelor contractate de persoanele vizate si care este gradul lor de indatorare. Aceste informatii sunt necesare pentru a evalua capacitatea de rambursare a persoanei vizate  si pentru a identifica daca exista sau nu riscul ca acea persoana sa intarzie la plata ratelor.

Plata restantelor nu conduce automat la stergerea informatiilor de la Biroul de Credit. Aceste informatii se vor pastra mai departe in baza de date, timp de 4 ani de la momentul inregistrarii lor.

Diferentele intre cele doua sunt urmatoarele:

  • baza de date a Centrala Riscului de Credit – CRC ne furnizeaza informatii cu privire la creditele acordate clientilor persoane fizice cat si juridice, in timp ce la Biroul de Credit sunt raportate numai persoanele fizice;
  • in baza de date a Centrala Riscului de Credit – CRC sunt raportate doar creditele mai mari de 20.000 lei, in timp ce in Biroul de Credit sunt transmise orice credite, indifernet de valoare;
  • Biroul de Credit este o instututie infiintata de bancile comerciale iar participarea la acest sistem este obtionala pentru banci si IFN-uri.
  • difera si modul de transmitere a datelor, astfel baza de date a Biroului de Credit este actualizata zilnic, in timp ce informatiile transmise de banci in Centrala Riscului de Credit – CRCse face lunar (intre 01-17 a fiecarei luni se transmit informatii aferente lunii anterioare).

Daca vrei sa scapi de istoricul bancar negativ, sunt firme specializate care va pot ajuta. Pentru recomandari ne poti contacta.